post

Verslag EK Horseback Archery Eventing Polen

Geschreven door Jouke Boerma:

Afgelopen weekend deden Siem Budding, Esmée Eijsbach en Charlotte Hanekamp mee met de EK Horseback Archery Eventing in Polen. Voor Esmée, een leerling van Siem, was dit de eerste internationale wedstrijd.

Siem mocht deze competitie op Latte rijden. Latte komt uit de Némethy stal in Hongarije en werd ook bereden door Ági Maucha, voormalig wereldkampioen bij de junioren. Aangezien Siem linkshandig is, is het altijd weer spannend of een paard ook in tegengestelde richting goed de baan door gaat (en dus ook in de andere galop dat hij gewend is, de meeste boogschutters te paard zijn rechtshandig).

Charlotte

Charlotte

De eerste dag werd de Hongaarse track gereden. Een baan van 99 meter, met drie doelen in het midden waar je zoveel pijlen op mag schieten als je zelf wilt, vanuit galop en in maximaal 20 seconden.

Siem1

Met Latte op de Hongaarse track. Hier mag je de pijlen vanuit de booghand schieten. Siem schiet zo’n 11 pijlen per run.

Siem reed samen met Latte op deze track een persoonlijk record van 168,76 punten. Goed voor een 3e  plaats bij de junioren en een 7e plaats in het gemengde klassement. Esmée eindigde met Narys op de 8e plaats bij de junioren met 55,920 punten en Charlotte met Mr. Chief op de 13e plaats met 97,660 punten.

Siem2

Koreaanse track gecoacht door Marcus Hjortsberg, zijn Zweedse collega. Op de Koreaanse track moeten de pijlen vanuit de quiver worden geschoten.

Zaterdag was het tijd voor de Koreaanse track. De Koreaanse track bestaat uit zes runs, waarbij iedere twee runs het aantal doelen en de lengte van de baan wijzigt, van 2 naar 3 naar 5 doelen.

Siem3Wederom eindigde Siem op de 3e plaats bij de junioren en 5e in het gemengde klassement met nog een persoonlijk record van 111,78 punten. Esmée eindigde als 8e met 43,790 punten. Charlotte behaalde 64,310 punten, goed voor de 14e plaats bij de senioren.

Zondag werd de Poolse baan gereden. Dit is een baan van ongeveer een kilometer lengte door open veld, op sommige plekken afgezet door lint met doelen op verschillende plekken en afstanden. Bij de Poolse baan staan de doelen gedeeltelijk aan beiden zijden voor rechts- en linkshandigen en is er ook altijd een lus die linkshandigen in tegengestelde richting door rijden. Dat levert altijd leuke discussies op of de baan voor links- en rechtshandigen even eerlijk is. De conclusie was nu dat het eerlijk was.

Esmée

Esmée

Ook hier reed Siem zich met Latte naar een 3e plaats bij de junioren, met 170,515 punten en een 9e plaats in het gemengde klassement.  Esmée eindigde als 7e met 52,750 punten en Charlotte op de 9e plaats bij de senioren met 92,705 punten.

Siem4

Op de Poolse baan.

Siem5

De finish op de Poolse baan, einde van de competitie voor Siem.

Hier kun je Siem een stukje van de Poolse baan zien rijden: https://youtu.be/gJ80e9l8kmU

In het eindklassement, dat bepaald wordt met percentages, werd Siem 3met 267,44 %. Zijn maatje uit Zweden, Marcus Hjortsberg eindigde met paard Tajfun op alle onderdelen als 1e en kreeg daarmee ook de 1e plek in het eindklassement bij de junioren met 300% en 3e in het gemengde klassement.

Siem6

Een beker voor de 3e plek uit handen van IHAA voorzitter Alan le Gall uit Frankrijk.

Een veelbelovende generatie boogschutters te paard die er aan komt. Esmée eindigde als 8e en leverde een heel mooie prestatie op haar eerste internationale competitie. Charlotte eindigde bij de senioren op de 11e plek met 159,64%.

Voor wie van cijfertjes houdt, op https://ihaa.eu/#RankingListPanel/134  kun je alle uitslagen zien.

Voor Siem was het ontzettend fijn om nu internationaal te kunnen laten zien wat hij waard is: een plaats bij de wereldtop van boogschutters te paard, deel uit makend van deze veelbelovende generatie. Hij heeft er hard voor gewerkt en traint hier in Nederland vaak in zijn eentje. We zijn zijn trainers in het buitenland, Mihai Cozmei, Christoph Némethy, Wojtek Osiecki, Ali Ghoorchian en Dimitar Trukanov en zijn paardrij instructeur Mariëtte Bakker zeer dankbaar voor al hun ondersteuning.

In november staat er nog een training en competitie in Iran op de agenda en dan wordt het weer wachten tot het volgende wedstrijdseizoen in 2020 begint. In de tussentijd wordt er weer fanatiek getraind, op de grond en te paard.

https://siembudding.wordpress.com/

Siem7

Het eindpodium bij de junioren, met Marcus Hjortsberg uit Zweden op de 1e plaats, Youn le Gall uit Frankrijk als 2e en Siem op de 3e plaats.