post

Ga toch taperen door Michael Witjes

Geschreven door Michael Witjes. Foto’s: Sjef van den Berg

Wat zitten er toch een hoop nadelen aan met hout schieten! Een van de grootste nadelen is dat je erg lang bezig kunt zijn met het tunen van je pijlen. Voor ons geen nadeel, maar eerder een mooie toevoeging aan het schieten met hout.

Dit geeft wat mij betreft een grote meerwaarde aan het geheel. Ik denk dat ik ook voor Jaap en Stefan kan spreken, dat wij niet alleen het plezier halen uit het schieten, maar ook uit het maken van bogen, pijlen, veren enz.

Waarom dit stukje, is het niet een beetje off topic? Johan van Drunen hoorde ons praten over houten schachten bij de Roeivijver in Drunen en ik kreeg van hem 2 setjes schachten en vroeg aan mij wat ik ervan vond. Tegenwoordig besteden we namelijk veel tijd aan het uitzoeken van schachten. Toen ik de eerste keer houten pijlen ging maken,  kocht ik parallelle schachten met 125 grain puntjes en 5 inch veren. Daarna is mijn zoektocht begonnen. Natuurlijk was het groepjes schieten nog niet je- van-het, maar dat kan ook komen door de pijlen die ik toen schoot. Met een vriendin ging ik (10 jaar geleden?) naar Van Buggenum Sports omdat ik had gehoord dat je daar je schachten mocht uitzoeken en wegen. Helemaal naar beneden van het land getogen en daar ceder schachten gewogen en gekocht en al helemaal in mijn nopjes dat ik nu het beste van het beste had. Want ceder was het beste hout voor goede schachten. Misschien is dat ook zo en sommige zweren er zeker bij.

Naarmate je wat langer schiet leer je een gemêleerd gezelschap kennen en kom je mensen als Hauke Gipp van Asgaard Archery tegen. Omdat hij een zeer divers aanbod heeft van verschillende schachten, puntjes enz. kom je er achter dat er veel meer onder de zon is dan ceder. Want waarom schieten alle Japanners met bamboe?  Zweren sommige Duitsers bij Fichte? Tijd  voor mij om de verschillende artikelen te gaan lezen die er rondzwerven op internet. Zo leer je ineens wat FOC (Front Of Center) betekent, en weegt je schacht wel ongeveer 10 grain per pond van je boog (dus bij een 50 ponds boog een 500 grain pijl)? Ik ben toen begonnen om verschillende houtsoorten te gaan proberen en ook bamboe (is gras geen hout (J)  Bij Hauke heb ik toen ook een assorti van puntjes, veren en schachten gekocht. Heel fijn ook dat hij met je mee wil denken.

02Dan ben je eindelijk goed op weg en dan komt Jan Bosma roet in het eten gooien! “Michael, barrel of taper jij je pijlen?” Wat? Weer in de boeken en googlen. Moet ik nu echt weer opnieuw beginnen met de zoektocht? Nee, dit is gewoon een zeer belangrijke toevoeging aan de pijl. Als je geen centershot hebt (en ik denk dat er geen historische boog is, die dat heeft) en je wil toch graag een pijl die snel stabiliseert dan is het gewoon handig om je pijl te taperen. Zo lees ik dat namelijk terug op de verschillende fora en je ziet dat flight schutters enorm veel moeite doen om breinaalden te fabriceren. Zij gaan nog vaak een stap verder dan ik. Ik taper alleen het achterste stuk en zij barrelen ook. Het verschil? Ik zorg ervoor dat het achtereinde van mijn pijl van 11/32 toeloopt naar 5/16. Bij barrelen laat je ook de voorkant spitser toelopen. Mooi voorbeeld, een X10 van Easton is ook gebarreld en dat doen ze vast niet voor niks (bedankt Steve).  Het barrelen gaat misschien iets te ver voor hetgeen ik doe. Ik schiet namelijk zelden of nooit verder dan 55 meter en wil graag pijlen hebben die vooral goed vliegen tussen de 15 en 45 meter. Ik denk dat ik dat bereik door mijn schachten te taperen.

Nog steeds wil ik, naast het taperen van mijn pijlen,  03ze wegen, spinen, kijken of ze recht zijn en ook kijken hoe de draad loopt. Geïntrigeerd door ons verhaal hebben we Sjef van de Berg meegenomen naar Jan Willem van 3d-archerystore,  die het gelukkig niet vervelend vond als we maar appeltaart mee zouden nemen. Nou, dat kan ik wel. Vraag maar eens aan Jaap welke appels je daarvoor moet gebruiken (J) De hele dag uitgetrokken om de perfecte schacht te vinden, want willen we als houtschutters niet ook dezelfde kwaliteit pijlen als de X10s en is het dan niet nog mooier dat we die zelf kunnen maken? Ik vind van wel.