post

11-jarige Culemborgse schiet zich te paard door World Grand Prix

Alex Kallen op Volare

Alex Kallen in actie op Volare tijdens de World Grand Prix

Als jongste Nederlandse deelneemster heeft de 11-jarige Alex Kallen uit Culemborg het afgelopen weekend (11-13 september) met veel succes deelgenomen aan de World Grand Prix (wGP) boogschieten te paard. Haar resultaten zijn een zeer welkome aanvulling voor de score van het Nederlandse juniorteam.

“Het is ongelooflijk knap dat ze met haar leeftijd al zo goed meekwam met de rest op zo’n zware competitie”, zegt trainer Arno Hendriks van Paard en Boog. Alex is pas anderhalf jaar actief in het boogschieten te paard, maar toonde van begin af aan een eindeloos enthousiasme en veel inzet. “Haar techniek gaat met sprongen vooruit en haar scores zijn in een jaar tijd verdrievoudigd. Als ze zo enthousiast blijft, is het een kwestie van tijd voordat ze mij keihard inhaalt.”

De wGP bestaat uit drie verschillende ‘tracks’ waarop de deelnemers zich moeten bewijzen. Deze tracks zijn voor volwassenen en kinderen hetzelfde en dat maakt ze niet bepaald kindvriendelijk. Er moeten soms flinke afstanden worden geschoten die met de lichtere bogen voor kinderen bijna onbereikbaar zijn. Toch wist Alex goed mee te komen en heeft ze zelfs een van de volwassen deelnemers in Nederland achter zich gelaten.

De wedstrijden zijn live uitgezonden op Facebook en zijn terug te zien op de Facebookpagina van de Mounted Archery Association of the Netherlands (MAAN). Meer informatie en een link naar actueel bijgewerkte ranglijsten zijn te vinden in een nieuwsbericht van de MAAN.

Over boogschieten te paard
Bij boogschieten te paard gaan ‘horsebackarchers’ te paard in galop door een baan waar doelen langs staan opgesteld. De score wordt berekend door een combinatie van de punten die ze schieten en de tijd die ze nodig hebben om door de baan te komen. Meer informatie over de sport is te vinden op www.paardenboog.nl.

Over de World Grand Prix
De World Grand Prix is opgezet door de internationale koepelorganisatie voor het boogschieten te paard (de IHAA). In totaal 24 landen doen hieraan mee door in eigen land drie wedstrijden met ieder drie onderdelen te organiseren. De behaalde scores van over de hele wereld worden centraal ingezameld en van ieder landenteam worden de scores opgeteld om zo tot een landenscore te komen. Zo ontstaat een ranglijst waarbij de best presterende landen bovenaan staan.

In Nederland is de eerste Nederlandse wedstrijd van de wGP afgelopen weekend verreden bij Paard en Boog in Kaatsheuvel. Er volgen nog wedstrijden bij de Horsebackarchers of Holland in Rijpwetering en bij Kessen Moving Mounted Archery in Amsterdam.

Paard en Boog logo